KON'NICHIWA! POZDRAVLJENI!

Objavljeno dne 03. maj 2023

Dežela vzhajajočega sonca je zanimiva za Evropejce, saj ima v svoji zgodovini, načinu življenja in kulturi toliko posebnosti, da se je vredno seznaniti z njo. Sploh, če o vseh teh posebnostih govori nekdo, ki je tam preživel celo desetletje.

To je izkusila doc. dr. Klara Hrvatin, mentorica skupine Kultura Japonske, ki od leta 2014 deluje pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje v Ilirski Bistrici.

V tem času smo spoznale karakterne lastnosti Japoncev in njihova prepričanja, religijo, osnove jezika, pisave - pismenke, preizkusile smo se v kaligrafiji, barvale smo tkanine s tehniko sibori, se seznanile z vezenjem, občudovale smo osnovnošolske učbenike. Dotaknile smo se zgodovine in zatiranega Ainu ljudstva. Brale smo japonska literarna dela in se o njih pogovarjale. Logično je, da smo poizkusile tudi njihovo značilno hrano. Naša najmlajša članica pa nam je predstavila temo „Japonska v poslovnem svetu“ saj njihov bonton točno predpisuje obnašanje, oblačenje, način izmenjave daril in poslovnih vizitk.

Japonci imajo zanimivo likovno umetnost, ki navdušuje svet, na primer način zlaganja cvetja v ikebane. Ob omembi origamijev smo se dotaknile zgodbe Sadako Sasaki ter v origami tehniki izdelanih žerjavih, ki simbolizirajo verovanje v uresničitev želja. Zanimive so gledališke predstave, glasbila in glasba. Že večkrat je Bistrico obiskala doc. dr. Nagisa Moritoki Škof, ki igra na koto in druga tradicionalna glasbila.

Zelo zanimiv in barvit ter enkraten dogodek je bil, ko nam je v sodelovanju med Veleposlaništvom Japonske v SLO in Društvom Univerza za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica profesorica Aiko Imaizumi predavala o kimonu. S seboj je prinesla različne primerke, ki so jih oblekle članice skupine, predhodno pa so jim Aikine sodelavke uredile frizure.

Že dve leti sodelujemo v projektu VAZ, Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji (zbirka je dosegljiva na https://vazcollections.si/). Članice skupine so prinesle na ogled in v popis kar nekaj predmetov z omenjenega področja, ki se nahajajo v naših krajih. Predstavitev pa je bila postavljena tudi v bistriški knjižnici.

Ob zaključku lanskega leta smo si ogledale muzej azijske umetnosti v Trstu, v letošnjem letu pa smo se zapeljale do Reke, kjer smo raziskale zbirke v Pomorskem muzeju in si ob tej priložnosti ogledale še muzejske zbirke v Sladkorni palači.

Ob vsem tem naštevanju bi človek pomislil, da smo spoznale že vse o tej daljni deželi, a že kratek klepet navrže množico novih idej za raziskovanje. Že v juniju se bomo odpravile v Ljubljano, kjer Veleposlaništvo Japonske organizira svoje javne predstavitve. Kar pridružite se nam.

 

Irena Štembergar

animatorka skupine

kultura japonske1 predmeti in posebnosti (002)kultura japonske muzej (002)

Na prejšnjo stran